Здравейте, фирмата е он лайн магазин за продажба на спортни стоки. В практиката има клиенти - фирми и физически лица, които желаят да закупят ваучер на определена стойност и впоследствие във времето да го използват за покупка на стоки от магазина. Моля за мнение правилно ли е в момента на покупката на ваучера да се издаде фактура за аванс, и след това при реалната покупка да се приспада аванса / ваучера /.
Има и следната ситуация - Фирма, която е спортен клуб закупува много ваучери на определени номинали, които предоставя в състезания на печелившите места. В последствие физическите лица правят покупка от магазина използвайки ваучера. В този случай ф-рата за аванса е издадена на спортния клуб и би трябвало и после фактурите за стоката, по които се приспадат ваучерите да се издадат на тази фирма.
Моля за мнение правилен ли е този начин на отчитане и ако не, моля предложете варианти.
Според Вас, при кои случаи ще се отнася написаното в наредбата?
Благодаря на XXXXX, а иначе ограничението за непадане под МРЗ към момента е в чл. 19 от НСОРЗ  ал.2 - Размерът на среднодневното брутно трудово възнаграждение при изчисляване на платения годишен отпуск и обезщетенията по КТ при пълен работен ден не може да бъде по-малък от този, който се изчислява при възникване на съответното основание от размера на установената за страната минимална работна заплата.
Основанието е чл.325 КТ, а колкото дали е коректно изчисляването на обезщетението, какво имате впредвид?
Моля за отговор - мога ли да прекратя трудовия договор на майка в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. възраст веднага след изтичане на отпуска без да се връща на работа. В този случай как да се изчисли обезщетението за неизползван отпуск за времето на майчинството в размер на 42 раб.дни. Преди майчинството е била на МРЗ - 460.00, предполагам на сегашната МРЗ - 560.00, последния месец за база има 20 отраб.дни и 2 р.д. болничен от НОИ, как ще се определи обезщетението 560/20 или 560/22 * 42 р.дни?
Моля, за мнение дали стоката трябва да се заприходи в декември или в януари?
Стоката се е забавила с доставката от София - затова е пристигнала на 3.01.2018 г., нямамаме някакви специфични документи само предавателния протокол от доставчика с дата 3.01.18
Моля за мнение по следния въпрос: МД за стоки внос от Китай е с дата 29.12.2017 год., ф-рата за транспорт е пак в декември, а стоката пристига на 03.01.2018 година. Кога трябва де бъде заприходена стоката: към датата на МД или в момента на пристигане - 03.01.2018 г. - дата, която се доказва с транспортни документи. И как биха били осчетоводяванията в декември, ако стоката се заприходи в 01/2018 ?